| |||||
Переход
на главную страницу web-сайта
СКТЭК :
http://www.cktek.crimea.ua |
|
ЭЛЕКТРОННЫЕ ТЕКСТЫ УЧЕБНО-ПРАКТИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ (полная информация см. печатный оригинал)
Сирохман, І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення [Электронный ресурс] : учебник / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. - Электрон. текстовые дан. - К. : Центр учбової літератури, 2009. - 544 с. : ил. - ISBN 978-966-364-803-3
Харчування суттєво впливає на стан здоров'я, працездатність та тривалість життя людини. Здорове харчування — один із головних чинників, які визначають здоров'я нації, забезпечують гармонійний розвиток людини, профілактику захворювань. В Україні споживання багатьох груп харчових продуктів не відповідає раціональній нормі (табл. 1.3). Особливо це стосується тваринницької продукції, завдяки якій виникає дисбаланс у співвідношенні протеїнів, інших основних макро- і мікронутрієнтів (табл. 1.4). У наборі продуктів переважають і значно перевищують раціональну норму: олія (176,6 %), картопля (148,1 %), хліб і хлібопродукти (123,3 %), цукор (130,4 %). Низькозбалансований набір продуктів стосується близько 50—60 % населення України. Порушення
раціону харчування значною мірою активізує ряд захворювань, особливо
системи кровообігу. Неповноцінне харчування є також вагомим чинником
ризику розвитку хвороб органів травлення (табл. 1.5). За результатами державного контролю за лікувально-профілактичними установами встановлено, що в них не дотримуються режиму харчування. Офіційно скорочується кількість прийому їжі, а необхідний добовий набір забезпечується тільки на 20 %. У раціоні відсутні м'ясо, масло вершкове, рослинні жири, риба, овочі, фрукти, соки. Харчова й енергетична цінність раціонів харчування не відповідає гігієнічним нормам. Через відсутність коштів фактично не проводиться вітамінізація готових страв. Для осіб, які зазнають впливу несприятливих факторів виробничого середовища, розроблені дієти спеціально-профілактичного харчування. Вони базуються на здатності окремих складників продуктів впливати на всмоктування, метаболізм чи виведення токсичних сполук з організму. За даними періодичних видань, у роздрібну торговельну мережу зросло надходження неякісних м'ясних напівфабрикатів і ковбасних виробів. Виробники боро¬шна соєвого текстурованого у супровідних документах не вказують використання генетично модифікованої сої. У зв'язку з інтенсивним розвитком генної інженерії виникає необхідність в організації ефективного Держнагляду за виробництвом і реалізацією харчових продуктів, отриманих із генетично-модифікованих джерел. За оцінками вчених, з їжею до організму надходить понад 70 % усіх забруднювачів (ксенобіотиків, контамінатів). У разі розбалансованого харчування й дефіциту його найважливіших компонентів (білків, незамінних аміно- і жирних кислот, мікроелементів, вітамінів) зростає небезпека несприятливого впливу забруднених продуктів на життєві функції організму та здоров'я в цілому. У сфері контролю за потенціалом безпеки харчування населення, якістю й безпечністю продовольчої сировини та продуктів харчування необхідні наступні заходи:
Раціональне, збалансоване харчування, споживання якісних та безпечних продуктів гарантують людині здоров'я, працездатність і довголіття. Приоритетним для споживачів є безпечність продуктів харчування. Сучасний підхід до цього передбачає впровадження на підприємствах, які виробляють і реалізують продукти харчування, систем управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції аналізу небезпечних чинників у критичних точках контролю, у латинській абревіатурі — НАССР (Нагагсі Апаїузіз апгі Сгііісаі Сопіїоі Роіпі). Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. Концепція НАССР була розроблена в 60-х роках минулого століття спільними зусиллями компанії «Pillsbury», збройних сил США і Національного управління з аеронавтики і космонавтики (NASA) під час роботи над американською космічною програмою. NASA поставила за мету виключити утворення токсинів у харчовій продукції, яку споживають астронавти у космосі і, як наслідок, попередити захворювання, зумовлені недоброякісними продуктами харчування. На відміну від системи контролю безпечності та якості продукції, яка базується на періодичних випробуваннях, НАССР передбачає заходи, що забезпечують необхідний рівень показників безпеки продукції в процесі її виробництва, причому саме в тих критичних точках технологічного процесу, де може виникнути загроза появи небезпечних чинників. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники у харчовому продукті та запобігти їх виникненню. У середині 80-х років Національна академія наук США запропонувала поставити цю систему на службу харчовій промисловості. Система НАССР схвалена в усьому світі, зокрема, Комісією харчового кодексу (Комісія ООН — Codex Alimentarius) та Європейським Союзом, а також прийнята рядом країн, у т. ч. Канадою, Австралією, Новою Зеландією та Японією як обов'язкова до застосування. На початку 60-х років FAO/WHO (Організація з питань харчових продуктів та сільського господарства/Всесвітня організація охорони здоров'я) прийняла рішення про створення спільної Програми стандартизації харчової продукції FAO/WHO. Мета цієї Програми — захист здоров'я споживачів та сприяння міжнародній торгівлі продовольством. Виконавчим органом цієї програми є Комісія Codex Alimentarius. Комісія опублікувала декілька важливих документів:
Комісія Codex Alimentarius відіграла активну роль у формулюванні та підтримці системи НАССР як міжнародного способу забезпечення виробництва безпечних харчових продуктів. На 25 засіданні Комітету з питань гігієни харчових продуктів (1991 р.) було прийнято документ «Загальні визначення НАССР та процедури використання Кодексу». Комітет погодився, що система НАССР повинна бути внесена до Кодексу з врахуванням загальних принципів виробництва харчових продуктів.
Найбільш важливим законодавчим актом ЄС, що регламентує сферу застосування
НАССР, — є Директива 93/43/ЄЕС «Про гігієну харчових продуктів». Вона
застосовується на всіх підприємствах, які працюють з харчовими продуктами. У числі цих принципів можна виділити наступні: Принцип 1. Проведення аналізу небезпечних чинників, пов'язаних з виробництвом харчових продуктів на всіх стадіях життєвого циклу продуктів, починаючи з розведення або вирощування, і до кінцевого споживання, охоплюючи стадії оброблення, перероблення, зберігання, транспортування та реалізації. Виявлення умов виникнення небезпечних чинників і вжиття заходів щодо їх контролювання на всіх стадіях. Принцип 2. Визначення критичних точок етапів (операцій) технологічного процесу, в яких треба його контролювати, щоб усунути (мінімізувати) вплив небезпечних чинників або можливість їх появи. Під «етапом» («операцією») розуміють будь-яку стадію життєвого циклу харчових продуктів. Принцип 3. Визначення критичних меж, яких слід дотримуватись для того, щоб упевнитися, що критична точка перебуває під контролем. Принцип 4. Розроблення системи моніторингу, яка дає змогу забезпечити контролювання у критичних точках технологічного процесу за допомогою запланованого випробування або спостерігання. Принцип 5. Розроблення та застосування коригувальних дій у разі, якщо результати моніторингу свідчать про відхилення від встановлених критичних меж. Принцип 6. Розроблення процедур перевірки, яке дає змогу впевнитися в ефективності функціонування системи. Принцип 7. Документування процедур і реєстрування даних, необхідних для функціонування системи. Реалізація цих принципів допоможе виробникам харчових продуктів зосередитись на етапах (операціях) технологічного процесу та умовах виробництва, критичних для безпечності харчових продуктів. Застосування директиви стало обов'язковим для країн-членів ЄС з 14 грудня 1995 року. З цією директивою в європейське законодавство було інтегровано принципи НАССР та основні принципи гігієни харчових продуктів. Європейська Комісія в січні 2000 року опублікувала Білу книгу з безпеки харчових продуктів. Головна мета — досягнення найвищого рівня захисту здоров'я споживачів. Біла книга встановлює радикальний план реформування: головна запропонована програма реформування законодавства має завершити формування європейського підходу «від поля до столу», а також передбачає заснування нового Європейського органу з контролю харчових продуктів. Поки-що відсутній міжнародний стандарт систем управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР. У цих умовах різні країни розробили та ввели в дію національні стандарти з безпечності продуктів харчування. Прикладом може служити Російська Федерація, яка у 2001 році затвердила національний стандарт ГОЄТ Р 51705.1-2001 «Системи якості. Управління якістю харчових продуктів на основі принципів НАССР. Загальні вимоги».
Міжнародна організація зі стандартизації підготувала проект міжнародного
стандарту «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги»
(180 22.000). Стандарт описує відокремлену систему управління безпечністю
продуктів харчування. На необхідності приведення національного законодавства у відповідність з європейськими директивами у сфері регулювання якості та безпечності харчових продуктів і продовольчої сировини, впровадження на підприємствах, що виробляють продовольчі товари, сучасних підходів до забезпечення безпечності харчових продуктів наголошувалося в указах Президента України від 07.08.2001 № 601/2001 «Про заходи щодо розвитку продовольчого ринку та сприяння експорту сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів», від 05.02.2002 № 104/2002 «Про Програму заходів щодо завершення вступу України до світової організації торгівлі» та від 03.03.2004 № 266/2004 «Про посилення державного контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, забезпечення захисту життя і здоров'я громадян». Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» (стаття 20) зобов'язує суб'єкти підприємницької діяльності «...здійснювати заходи щодо поетапного впровадження на підприємствах харчової промисловості міжнародної системи забезпечення безпеки харчових продуктів НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) у порядку та строки, визначені законодавством України для окремих видів харчових продуктів». У 2003 році в Україні набув чинності національний стандарт ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги». Стандарт ДСТУ 4161 -2003 — це інструмент управління, що забезпечує більш структурований підхід до контролю ідентифікованих небезпечних чинників, у порівнянні з традиційними методами, такими як інспектування або контроль якості, дозволяє перейти від випробування кінцевого продукту до розробки превентивних методів забезпечення безпечності харчової продукції. У 2004 році наказом Держспоживстандарту на Укрметртестстандарт як науково-методичний центр з сертифікації харчової продукції покладені функції координації робіт із впровадження та сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів. За
власною ініціативою Укрметртестстандарт розробив і здійснює власний
«План першочергових заходів щодо впровадження в Україні системи НАССР
за ДСТУ 4161:2003», а також «План першочергових заходів Укрметртестстандарт
щодо розробки, впровадження та сертифікації систем НАССР на підприємствах
м. Києва. Крім
підприємств, які безпосередньо виробляють продукти харчування, систему
управління безпечністю продуктів харчування на основі принципів НАССР,
може розробити та впровадити практично кожне підприємство, що має відношення
до продуктів харчування, у тому числі:
1.7. ЗАБРУДНЕНІМ ДОВКІЛЛЯ І ЯКІСТЬ ПРОДУКТІВ
ХАРЧУВАННЯ
Іжа
може містити значну кількість небажаних токсичних домішок антропогенного
походження, які суттєво знижують якість основних продуктів харчування
і їх нешкідливість. Харчові продукти можуть забруднюватись різними джерелами
(табл. 1.6). 1.8. СУЧАСНІ ДОСЯГНЕННЯ ХАРЧОВОЇ ТОКСИКОЛОГІЇ В
кінці XX ст. сформувалось уявлення про те, що не існує абсолютно нешкідливих
харчових продуктів. Адже всі продукти рослинного походження містять
продукти вторинного обміну рослин, до яких відносять глікозиди, алкалоїди,
флавоноїди, терпеноїди, органічні кислоти, що слугує способом їх захисту
від вторгнення інших рослин у зону їх зростання (явище алелопатії). Внутрішнє середовище організму людини від токсичних сполук оберігають три системи: монооксигеназна цитохром Р-450-система печінки, імунологічна та видільна.
1.9 Соціально-економічні передумови створення в Україні індустрії здорового харчування
Проблема здоров'я вирішується двома шляхами.
Перше спрямування направлене на досягнення і підтримку здоров'я на належному
рівні, а друге — лікування захворювань. Обидва шляхи тісно пов'язані
між собою, одначе стратегія й тактика досягнення мети вимагає різних
наукових підходів і двох різних систем практичного розв'язання. Для
реалізації першого спрямування розвитку програми соціально-економічних
перетворень в Україні, необхідно забезпечити всі групи населення харчовими
продуктами, які б не лише відновлювали енергетичні затрати організму,
але й позитивно впливали на нормалізацію його життєдіяльності. Дослідження
в цьому напрямку розширяються у всьому світі, встановлюючи все нові
аспекти функціональної (фізіологічної) ролі тих чи інших інгредієнтів
харчових продуктів. Відомо,
що харчування, яке викликає ряд захворювань, характеризується наступними
показниками:
Академік О. Покровський оцінював їжу не тільки як будівельний та енергетичний матеріал, але й складний фармакологічний комплекс, оскільки компоненти їжі є біологічно активними речовинами. Зусилля
медиків і технологів направлені на розробку і виробництво нових харчових
продуктів, які не тільки задовольняють потребу людини в енергії, пластичних
матеріалах, але й забезпечують імуномоделюючий, біорегуляторний, реабілітаційний
та інші фізіологічні дії на всі органи, системи й функції організму.
Споживання
функціональних продуктів гарантує усунення недостатнього харчування,
поповнення організму необхідними компонентами, а також послаблення токсичної
дії елементів, які містяться в продуктах або утворюються в самому організмі. Розвиток
виробництва основних груп харчових продуктів XXI століття тісно пов'язаний
з використанням різноманітних інгредієнтів (харчових добавок, спецій,
приправ, комплексних поліпшувачів, нутріцевтиків та ін.). Споживання
таких речовин випереджує на 2—4 % виробництво решти продуктів харчування. На
Міжнародній конференції з питань харчування, організованої ВООЗ/ФАО
(грудень 1992 р.), представники 159 країн, включаючи Україну, одноголосно
прийняли «Всесвітню декларацію і Програму дій відносно харчування».
Тому
найбільш приоритетною проблемою для України і її харчової промисловості
є створення принципово нових технологій глибокої комплексної переробки
сільськогосподарської сировини у продукти високої якості, які мають
оздоровчий вплив на організм людини, забезпечують профілактику аліментарно-залежних
станів і захворювань, сприяють ліквідації дефіциту вітамінів, макро
— і мікроелементів, інших ессенціальних речовин. Всім цим вимогам відповідають
оздоровчі продукти — функціональні харчові продукти і функціональні
інгредієнти, біологічно активні добавки до їжі та інші групи. Україна має всі необхідні передумови для створення вітчизняної індустрії здорового харчування. Основними з них можна вважати наступні:
Забезпечення
населення України оздоровчими продуктами має виключно важливе соціальне
і політичне значення, створює необхідні умови для продовольчої безпеки
і збереження генофонду нації. 1.10.
АДЕКВАТНЕ ХАРЧУВАННЯ І ЙОГО ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ
Нова
система адекватного харчування — це сучасна організація раціонального
життєзабезпечення людини в умовах агресивного навколишнього середовища. Основними
напрямками наукових досліджень за системою адекватного харчування є:
Нова
система адекватного харчування природна і досконала. Вона дає можливість
людині чинити опір агресивній дії оточуючого середовища, дозволяє зберегти
і зміцнити природне здоров'я, а також позбавитися від хвороб, не змінюючи
своїх звичок, повсякденного раціону харчування і ритму життя. В
своїй основі нова система адекватного харчування поділяє традиційну медицину
на два самостійних і рівноправних функціональних напрямки: медицину швидкої
допомоги і профілактичну. Науковою
основою нової системи адекватного харчування є світова концепція, згідно
якої хвороби людини мають чотири негативних фактори:
Харчові
продукти адекватного харчування дозволяють нормалізувати «параметри здоров'я». Для
нормального клітинного харчування необхідна велика кількість нутрієнтів,
які можуть змінюватися в межах доби й сезону, з врахуванням місця проживання,
віку, стресів та ін. Нова система адекватного харчування враховує наведені
фактори. Для цього в раціон харчування включають спеціальні продукти чи
харчові добавки, що забезпечують надходження в організм необхідного набору
речовин: вітамінів, незамінних амінокислот і поліненасичених жирних кислот
ю-3 і со-6, ряду мікроелементів, деяких вуглеводів, харчових волокон та
інших життєво важливих речовин. Водночас мінімізується надходження в організм
небажаних речовин: холестерину, тваринних жирів, гормонів, синтетичних
сполук та інших. У
80—90 роках XX ст. формується нова теорія збалансованого харчування, яка
декларує ряд закономірностей:
Директор
Інституту харчування РАМН акад. В.А. Тутельян вважає, що основними напрямками
концепції здорового харчування державної політики є:
Іжа
є носієм енергії, пластичних матеріалів, біологічно активних речовин (БАР)
і з нею надходить в організм людини близько 50 % життєво важливих речовин.
Всі біологічно активні речовини можна розділити на дві групи: ендогенні
(внутрішні) і екзогенні.
БАР їжі можуть виконувати в організмі пластичні функції (утворення клітин,
тканин), поповнювати організм енергією і сприяти його нормальному функціонуванню. Іжа
сучасної людини відзначається не стільки різноманітністю, скільки її надлишком.
За останні століття кількість рослинної їжі у раціоні зменшилась у два
рази. Частина продуктів включає синтетичні сполуки: консерванти, барвники,
емульгатори, стабілізатори. У США застосовують близько 8 тис. харчових
добавок. Загальна маса харчових добавок складає 532 тис. тонн на рік. За
останніми даними, для нормального функціонування організму щоденно потрібно
понад 600 БАР, у тому числі не менше 17 вітамінів, 20 амінокислот, 60
мінеральних сполук та ін.
Лікувальну дію рослин пов'язують з тим, що вони під час росту синтезують велику кількість БАР, які можна розділити на дві групи:
У
рослинних матеріалах більшість БАР знаходиться в такому співвідношенні,
завдяки якому вони зразу й повністю включаються у метаболічні процеси
людського організму.
Рослини
першої групи проявляють антагоністичну дію на радіонукліди, а другої і
третьої — непряму дію, оскільки вважаються адаптогенами, які адаптують
організм до впливу радіації та інших шкідливих факторів, завдяки підвищенню
його захисних властивостей. Погіршення
здоров'я може мати місце у разі перевищення енергетичної цінності їжі
енергетичним витратам організму та невідповідності хімічного складу раціону
хімічним і фізіологічним потребам людини. Порушення
харчового статусу може відбуватися за рахунок:
З
метою зменшення негативного впливу наслідків глобалізації акад. В. А.
Тутельян пропонує:
Отже,
складовими здорового харчування можна вважати:
Паралельно
з розвитком та становленням теорій харчування обґрунтовувалися І різні
його концепції. Найактивніше поширюються концепції вегетаріанського, редукованого
й роздільного харчування. Вегетаріанське
харчування буває жорстке (харчування тільки рослинними продуктами); лактоово-вегетаріанство
(рослинними, молочними і яйцями); лактовегетаріанство (харчування рослинними
і молочними продуктами). Розробляються
індивідуальні дієти і програми способу життя, адаптовані до особливостей
організму людини в залежності від групи крові, оскільки існує зв'язок
між групою крові та особливостями функціонування організму людини в цілому. Відображенням
потреби у збільшенні оздоровчої функції їжі стала концепція оптимального
харчування. Згідно з нею для забезпечення здоров'я до раціону харчування
сучасної людини повинні входити природні харчові продукти, а також збагачені
біологічно активними речовинами і біологічно активні добавки, що містять
мікронутрієнти. Сучасні
дані науки про харчування дають змогу виділити чотири сторони біологічної
дії їжі на організм і відповідно 4 різновиди харчування (табл. 1.10). Лікувально-профілактичне
харчування — близьке до раціонального з підсиленням тих чи інших специфічних
функцій їжі щодо запобігання несприятливому впливу шкідливих виробничих
факторів. Дієтичне
(лікувальне) харчування — раціональне харчування, що його призначають
переважно хворим людям, враховуючи їхній стан здоров'я. Науково
обґрунтоване харчування різних вікових і професійних груп населення, незалежно
від його різновиду базується на вченні про функції їжі, на фізіолого-гігієнічних
вимогах до харчового раціону, режиму харчування і умов прийому їжі (рис.
1.13). У кожному продукті харчування превалюють сполуки певного призначення. Тому умовно розрізняють 4 основні групи продуктів:
Раціони,
що містять певну кількість продуктів кожної групи, надійно забезпечують
гомеостаз організму і підтримують на високому рівні функціональні системи.
Тривала відсутність у раціоні будь-якої групи продуктів призводить до
порушення обміну речовин і діяльності різних органів і систем. Звичайна
їжа, що складається із тваринних і рослинних продуктів, засвоюється добре:
білки — на 84,5 %, жири — на 94 %, вуглеводи — на 95,6 %. Коефіцієнти
засвоюваності поживних речовин окремих продуктів наведені у табл. 1.11. Розроблені «Рекомендовані рівні споживання харчових і біологічно активних речовин». Формула їжі XXI століття, на думку проф. Тутельяна В.А., передбачає постійне використання в раціоні, поряд з традиційними натуральними харчовими продуктами, виробів із генетично модифікованих джерел за умови поліпшених споживних властивостей і підвищеної харчової цінності, функціональних харчових продуктів, збагачених ессенціальними сполуками і мікронутрієнтами та біологічно активних добавок до їжі у вигляді концентратів мікронутрієнтів та інших мінорних харчових біобіологічно активних речовин.
ВСЕ ПРАВА ЗАЩИЩЕНЫ - ПРИ ЦИТИРОВАНИИ ССЫЛКА НА ПЕЧАТНЫЙ И ЭЛЕКТРОННЫЙ ИСТОЧНИК ОБЯЗАТЕЛЬНА ALL RIGHTS ARE PROTECTED - REFERENCE TO THE PUBLISHED ELECTRONIC RESOURCE IS NECESSARY DURING |
|
© Симферопольский кооперативный торгово-экономический колледж Крымпотребсоюза
|