|
|
ТЕРМІНИ
ТА ВИЗНАЧЕННЯ НА ЗЕРНО
ЗАГОТІВЕЛЬНЕ І ПОСТАЧАЛЬНЕ
(ДСТУ 2422–94)
Зерно
– це плоди зернових культур і гречки, насіння зернобобових, які
використовуються для харчових, кормових і технічних цілей.
Слабка
пшениця – це пшениця, яка не забезпечує одержання хліба
задовільної якості і потребує поліпшення їх хлібопекарських властивостей.
Сильна пшениця – м'які сорти, здатні ефективно
поліпшувати якість інших слабких пшениць з низькими хлібопекарськими
властивостями.
Клас зерна – комплексний показник якості зерна,
який характеризує його харчові й технологічні властивості.
Тип зерна – класифікаційна характеристика зерна
за стійкими природними ознаками, пов'язаними з його технологічними,
харчовими і товарними властивостями.
Підтип зерна – класифікаційна характеристика,
яка визначається в межах типу і відображає зміни переробних ознак
зерна.
Категорія зерна – класифікація зерна ячменю та
вівса за показником його натури.
Стан зерна – класифікація зерна за вологістю,
засміченістю та натурою (для рису також – за наявністю пожовтілих
зерен, для гречки за крупністю зерен).
Властивість зерна – об'єктивна характерна ознака
зерна, яка виявляється в процесі збирання, зберігання, перероблення
та споживання.
Плівчастість зерна – виражений у відсотках вміст
оболонок відносно маси необлущеного зерна.
Лузжистість зерна – виражений у відсотках вміст
оболонок у насіннєвих культур (соя, рицина).
Твердозерність – структурно-механічні властивості
зерна, які характеризують ступінь його твердості.
Мікротвердість рису – твердість поверхневого
та внутрішнього шару зерна рису.
Щільність рису – відношення маси зерна рису до
його об'єму.
|
Важковідокремлювана
домішка в зерні – домішка, яка за своїми фізичними ознаками близька
до зерна основної культури і яку важко від нього відокремити.
Ушкоджене
зерно – зерно зі зміненим кольором оболонки та ендосперму
внаслідок самозігрівання, сушіння і ураження хворобами.
Зіпсоване зерно – зерно з явно зіпсованим ендоспермом.
Щупле зерно – зерно ненаповнене, зморщене, легковагове,
деформоване внаслідок несприятливих умов розвитку і визрівання.
Морозобійне зерно – зерно, ушкоджене заморозками
в період визрівання, зі зміненим кольором (білувате або потемніле).
Знебарвлене зерно – зерно, яке втратило природний
блиск і колір під впливом несприятливих умов розвитку, збирання
та зберігання.
Недозріле зерно – зерно, яке не досягло повної
зрілості, із зеленуватим відтінком, легко деформується при натискуванні.
Мішечки сажки – оболонки зерна, наповнені темною
масою спор сажки.
Рожево–забарвлене зерно – зерно виповнене, блискуче,
з рожевою пігментацією оболонок переважно в зоні зародку.
Червоне зерно рису – зерно рису, яке має забарвлення
поверхні насіннєвих і плодових оболонок від червоного до бурого
кольору.
Глютинозне зерно рису – зерно рису щільної консистенції,
в розрізі стеариноподібне, однорідне за кольором, без мучнистих
або склоподібних вкраплень.
Тріщинувате зерно рису – зерно рису з надломленим
і надтріснутим ядром.
Сажковий запах зерна – запах, який нагадує оселедцевий
і з'являється внаслідок забруднення зерна спорами або мішечками
сажки.
Затхлий запах зерна – запах, який з'являється
внаслідок розпаду тканин зерна під дією мікроорганізмів.
Солодовий запах зерна – запах, який з'являється
внаслідок проростання зерна.
Сторонній запах зерна – запах, який з'являється
внаслідок сорбції зерном пахучих сторонніх речовин.
|
Чистота
зерна – виражений у відсотках вміст зерна основної культури у
досліджуваній пробі.
Екстрактивність
ячменю – кількість сухих речовин, здатних розчинюватись
у воді під впливом ферментів солоду.
Білість рису – яскравість забарвлення зерна рису
відносно стандартних пластин приладу.
Склоподібне зерно – зерно щільної структури з
гладкою і блискучою поверхнею розрізу ендосперму, яке просвічується
на спеціальному пристрої.
Мучнисте зерно – зерно крихкої, мучнистої структури
з ендоспермом, який не просвічується на спеціальному пристрої.
Частково склоподібне зерно – зерно з частково
склоподібною і мучнистою структурою ендосперму.
Якість клейковини – сукупність фізичних властивостей
клейковини: тягучість, пружність еластичність.
Число падіння – тривалість падіння шток–мішалки
в клейстеризованій водноборошняній суспензії.
Мікотоксини зерна – група низькомолекулярних
токсичних метаболітів, продукованих мікроскопічними (пліснявими)
грибами, що розвиваються у зерні.
Токсичність зерна – наявність у зерні отруйних
речовин, здатних спричинювати паталогічні змінити в організмі
людини і тварин.
|
|
|
|